Geboortepatronen, gedrag en behoeftes
Geboortepatronen zijn gedragspatronen die ontstaan tijdens de start van iemands leven. Deze patronen worden gevormd door de ervaringen die een baby opdoet in de baarmoeder, tijdens de geboorte en in de periode daarna. Ze kunnen zowel positief als negatief zijn, en zijn allemaal gericht op overleven.
Geboortepatronen...
Geboortepatronen zijn onbewuste gedragspatronen die in de vroege levensfase, met name tijdens de zwangerschap en bevalling, gevormd worden. Elke baby heeft zowel voor, tijdens en na zijn geboorte bepaalde behoeftes. Deze behoeftes worden door het lichaam opgeslagen. Door omstandigheden lukt het niet altijd om aan deze behoeftes te voldoen, blijft dit opgeslagen in het lichaamsgeheugen. Of je nu een baby, kind of volwassene bent, deze geboortepatronen en gedragspatronen blijf je tot op de dag van vandaag terug zien in gedrag, behoeftes en gevoelens.
Waaraan kan ik zien wat mijn geboortepatronen zijn?
- in de manier waarop je met tegenslag omgaat, ga je het oplossen of loop je vast?
- in je relatie tot voeding, wil je veel en vaak eten? of juist weinig eten? Vergeet je te eten?
- heb je hulp nodig om tot actie te komen? Of kom je makkelijk in beweging?
- In het feit of je jezelf graag laat zien of liever verstopt?
- in relatie met andere mensen, je ouders, je broertjes of zusjes, vrienden, collega's?
- of je makkelijk hulp kunt accepteren? Of liever alles zelf willen doen?
- of je een positief zelfbeeld hebt? of negatief?
- hoe je met stress omgaat, kun je het goed handelen of schiet je letterlijk in de stress?
- hoe ervaar je het leven? Makkelijk? Of juist zwaar?
Hoe herken ik dit bij mijn kind?
- moeilijk kunnen slapen of alleen bij papa of mama willen slapen
- overstrekken
- vuistjes ballen
- (heftig) huilen zonder op dat moment aanwijsbare reden ook wel herinneringshuilen genoemd.
- samenpersen van de lippen
- opvallende starende blik
- overmatig trappelen van de beentjes en zwaaien met de armen
Hoe zie ik dit terug bij mijn kind?
- Moeilijk afscheid kunnen nemen
- snel last van stress hebben
- moet hebben met overgangen en nieuwe dingen
- snel boos worden
- snel verdrietig zijn
- het claimen van papa of mama
- moeilijk met andere kinderen kunnen spelen
- snel verontwaardigd zijn
- zich snel in de steek gelaten voelen.
Geboortepatronen ontstaan door de ervaringen die worden opgedaan tijdens de periode van zwangerschap en geboorte. Er zijn 8 belangrijke fasen die van invloed kunnen zijn op de ontwikkeling van geboortepatronen.
- (pré)conceptie; hierin komen o.a. naar voren hoe de ervaringen en overtuigingen van ouders zijn. Maar ook de fase waarin de baby wordt verwekt, waarbij de eicel en zaadcel samensmelten.
- innesteling; de plek waar de bevruchte eicel zich in de baarmoeder innestelt.
- Eerste bewegingen; vanaf ongeveer 16 zoveel weken kun je de baby voelen in je buik en kon je met de baby contact maken. Hoe maak jij contact met de baby. Praat je er al tegen, leg je je hand op de buik?
- Voeding; welke voeding geeft moeder mee aan het ongeboren kindje. Denk hierbij aan voedsel en zuurstof. Maar ook de emotionele ervaringen van moeder.
- Positie; hoe ligt de baby in de buik? Ligt de baby met zijn hoofd naar beneden, ligt hij in stuitligging of is het een dwarsligger?
- Bevalling; hoe verloopt de bevalling? Ging de bevalling soepel, snel en makkelijk? Of zijn er ingrepen geweest? Zoals, knip - vacuümpomp, ruggenprik enz.
- Eerste uren na de geboorte; waar was de baby na zijn geboorte? Ligt de baby bij huid op huid bij moeder of vader? Ligt hij alleen in een couveuse? Wordt er borstvoeding gegeven? Voelt de baby zich veilig en geborgen?
- Zuigperiode;krijgt de baby borstvoeding of flesvoeding? De eerste maanden en jaren van het leven van een babys zijn cruciaal voor de ontwikkeling van zijn of haar geboortepatronen. Hier valt onder; de hechting met ouders, de mate van stress die de baby ervaart, en de hoeveelheid liefde en ondersteuning die hij of zij krijgt.
Geboortepatronen kunnen een leven lang meegaan en worden door de baby opgeslagen in het lichaamsgeheugen. Het is echter belangrijk om te weten dat ze niet vaststaand zijn. Ze kunnen worden beïnvloed door nieuwe ervaringen, relaties en je omgeving. Geboortepatronen zijn ook niet altijd negatief. Er ook gezonde geboortepatronen die kinderen helpen om op een gelukkige en gezonde manier te leven.
Reacties
Een reactie posten