Waarom huilen sommige baby's urenlang terwijl andere als een roosje slapen? Wat zit er achter dat onophoudelijke gehuil? En hoe kun je als ouder omgaan met deze intense periode? In deze blogpost duik ik dieper in de wereld van de huilbaby.
Een baby kan om verschillende redenen huilen. Ze hebben honger, zijn moe, willen aandacht, hebben een vieze luier, darmkrampjes of overprikkeling. Heb jij een huilbaby en weet jij niet goed wat je moet doen? In deze blog leg ik uit waarom een baby huilt, wat een huilbaby is en hoe je de baby kunt helpen.
Waarom huilt een baby?
Een baby huilt om je iets te vertellen. Een baby maakt wel geluidjes, maar kan nog niet praten. Door te huilen vertelt de baby dat er iets niet fijn is. Het is hun manier om met ons te communiceren. Er kunnen natuurlijk verschillende redenen zijn waardoor een baby huilt. Vaak denk je als ouder dat de baby honger heeft, moe is, vieze luier heeft of aandacht wil. Je pakt je baby dan bij je en kijkt wat hij/zij nodig heeft.
Een baby huilt om je iets te vertellen. Een baby maakt wel geluidjes, maar kan nog niet praten. Door te huilen vertelt de baby dat er iets niet fijn is. Het is hun manier om met ons te communiceren. Er kunnen natuurlijk verschillende redenen zijn waardoor een baby huilt. Vaak denk je als ouder dat de baby honger heeft, moe is, vieze luier heeft of aandacht wil. Je pakt je baby dan bij je en kijkt wat hij/zij nodig heeft.
Hoe kan het dat mijn baby zoveel huilt?
Dit is een van de eerste vragen die je jezelf als ouder vaak stelt. Waarom huilt mijn baby veel en een andere baby niet. Wat doe ik fout? Eigenlijk doe je niks fout. Jij als ouder wil graag je kind helpen en troosten, maar het lukt niet. Je gaat als ouder opzoek naar advies en tips bij het consultatiebureau, huisarts of gewoon via het internet.
Toen mijn dochter een paar maanden oud was, legde ik haar met de slaapjes in haar eigen bed. Iedere keer als ik haar in bed legde, begon ze te huilen. Ik heb dit toen der tijd met het consultatiebureau besproken en ik moest haar laten huilen. Wel mocht ik af en toe naar haar kamer, om haar te troosten. Ik moest haar laten liggen. Iedere dag moest ik later er heen gaan, zodat ze zelfstandig in slaap kon vallen. Omdat ik als jonge ouder niet beter wist, heb ik dit advies opgevolgd. Nu ik weet waarom baby's huilen, zou ik dit dus nóóit meer zo doen. En raad ik dit advies ook echt af.
Een baby communiceert door middel van huilen. Een baby kan al vanaf de geboorte huilen en huilt om verschillende redenen: vieze luier, honger, moeheid, pijn (bij krampjes), overprikkeling en behoefte aan nabijheid. Even kort de periodes van huilen bij baby's:
- De eerste weken: Veel baby's huilen in de eerste weken vooral als ze honger hebben, een vieze luier hebben of pijn hebben.
- Rond de 6 weken: Dit wordt vaak de 'huilbabyperiode' genoemd. Veel baby's huilen dan meer en langer, soms zonder duidelijke aanleiding. Dit kan te maken hebben met groeispurten of ontwikkelingsmijlpalen.
- Vanaf ongeveer 3 maanden: Meestal neemt het huilen af, naarmate baby's beter in staat zijn om hun behoeften te communiceren en zichzelf te troosten.
Mocht bovenstaande niet herkennen en heb je al van alles geprobeerd en het blijft je baby mopperen en huilen, dan is vaak iets anders aan de hand. Het kan zijn dat je een huilbaby hebt.
Wat is een huilbaby?
Een huilbaby is een baby die veel meer en langer huilt dan gemiddeld. Vaak wordt er gezegd dat een baby een huilbaby is als hij/zij
- minstens 3 uur per dag huilt
- minstens 3 dagen per week huilt
- dit minstens 3 weken achter elkaar doet.
Het is belangrijk om te weten dat dit een richtlijn is, ook als je baby niet aan deze richtlijnen voldoet, maar jij het huilgedrag als een probleem ervaart, kun je spreken van een huilbaby. Ik wil geholpen worden!
Wat kun je doen bij een huilbaby
Als je een huilbaby hebt kan dit ontzettend vermoeiend en frustrerend zijn als ouders. Het is belangrijk om te weten dat jij niet als enige ouder bent. Er zijn veel ouders met dezelfde ervaring. Tegenwoordig kun je online veel bruikbare tips en tricks vinden. Hieronder benoem ik enkele tips die jou als ouder zouden kunnen helpen.
- Basisbehoeften; zorgen dat je baby geen honger, vieze luier of pijn heeft. Zorg voor een vast ritme, houdt de omgeving rustig en kalm.
- Troosten; houdt je baby dicht bij je. Jouw hartslag en warme lichaam kan troostend zijn. Baby's kunnen rustig worden door wiegen of inbakeren. Ook het geluid van witte ruis kan helpend zijn.
- Voor jezelf zorgen; zorg als ouder voor jezelf met voldoende rust, vraag hulp aan vrienden of familie en praat met hen over je huilbaby. Plan momenten van ontspanning voor jezelf in.
Mochten bovenstaande tips niet helpen, dan is het tijd om verder te kijken waar het huilen vandaan komt. Zoals ik al eerder vertelde, zou ik het advies van het consultatiebureau over `laten huilen´ nooit meer toepassen. Dit omdat ik weet dat huilen bij baby´s ons iets vertellen. Het vertelt ons namelijk dat er tijdens de zwangerschap, geboorte en de eerste dagen daarna iets overweldigends is gebeurd. Deze overweldiging zorgt ervoor dat de stress vanuit de zwangerschap en geboorte vast zit in het lichaam van je baby. Door te huilen kan hij zich deels ontladen.
Heb jij een huilbaby en weet jij niet meer wat je moet doen, dan help ik je graag verder door samen met jouw als ouder te kijken naar het geboorteverhaal. Het geboorteverhaal verteld ons alles wat de baby heeft meegemaakt tijdens de zwangerschap, geboorte en de eerste dagen daarna. Wat heeft je baby tijdens deze periode meegemaakt die nu nog invloed hebben, zoals het huilen.
Liefs Anke
Reacties
Een reactie posten