Gefeliciteerd! Er groeit een piep klein mensje in je buik. En over een paar maanden worden jullie ouders van dit kleine wonder.
Iedere geboorte is uniek, speciaal en bijzonder. Jij bent wie je bent, door hoe je geboren bent. Jouw gedrag is voor ongeveer 95% al bepaald voor je geboorte. Onze gedragspatronen ontstaan tijdens conceptie, zwangerschap en geboorte. Wie je bent en wat je doet komt vooruit uit die periode ook wel genoemd de pré en perinatale periode. De gedragspatronen vormen wie we zijn en liggen diep in ons systeem geborgen.
De pré- en perinatale periode
Ik neem je mee naar je allereerste start, jouw prille begin van je leven. De start begint hij de eisprong. Als de eicel in de eileider zit, kan deze bevrucht worden door een zaadcel. Na de bevruchting gaat de eicel verder op reis naar de baarmoeder. Een bevruchte eicel heeft voor zijn reis een beperkte voorraad aan voedingsstoffen mee. De plek waar de bevruchte eicel zich innestelt is bepalend voor jouw relatie met voedsel. Als een bevruchte eicel hoog innestelt in de baarmoeder, dan heeft hij voedselstoffen in overvloed. Jouw imprint is dat jij weet wanneer jij voelde hebt gegeten. Als een bevruchte eicel laag innestelt in de baarmoeder, dan heeft hij een 'te kort' aan voedselstoffen ervaren. Jouw imprint is veel eten, want als er geen eten meer is dan......
Vervolgens groeit jouw baby van eicel tot een klein mensje in ongeveer 40 weken in jouw buik. Hoe je deze 40 weken beleefd, zorgt voor blijvende indrukken of imprints voor je (ongeboren) baby. Per zwangerschap is het verschillend hoe jouw lichaam reageert, hoe je denkt of wat je doet.
Tijdens de zwangerschap krijgt de ongeboren baby alles via de placenta en navelstreng binnen. Op de navelstreng zit geen filter. Alles wat je eet/drinkt en voelt komt ook bij de baby terecht. Heb je tijdens je zwangerschap gerookt, dan komt de nicotine ook bij de baby terecht. Ben je tijdens de zwangerschap heel emotioneel geweest, dan komt dit ook bij de baby terecht. Heb jij stress ervaren tijdens de zwangerschap zoals verhuizen, deadline op werk, ontslagen, overlijden of ziekte. Dit komt ook bij de baby terecht. Een baby weet dan niet goed wat hij moet doen. Hij maakt zich dan het liefste zo klein mogelijk, om zich maar van deze 'foute' voeding af te schermen. Natuurlijk zijn er ook genoeg fijne momenten, die je samen meemaakt met je (ongeboren) baby. Zoals handen op de buik, praten of zingen tegen buik. Denk ook eens aan dromen over de toekomst! Hoe ziet je baby er straks uit, wat gaan jullie samen doen. De verbindingen die je maakt met je baby, zorgen ervoor dat hij zich gezien, gehoord en geliefd kan voelen.
En dan wordt je baby geboren! Je kunt thuis of in het ziekenhuis bevallen. De baby wil graag samen met moeder zijn geboorte starten en afronden. Misschien heb je wel al nagedacht over de bevalling en hoe je de geboorte wil doen. Heb je een snelle geboorte? Of duurde het wel meer dan 12 uur? Ben je ingeleid? Heb je een ruggenprik gehad? Of is het toch een keizersnede geworden? Moesten je wachten op de verloskundige? Hoe zat de navelstreng? Was je een sterrenkijker?
Dit zijn allemaal vragen die bij me opkomen als het gaat over een geboorte. Wat er gebeurt bij een geboorte bepaald voor een groot deel ons gedrag. Hoe je bent geboren bepaald wie je nu bent! Het maakt ons uniek.
In de cursus 'Leer de taal van je baby', gaan we kijken naar het welbevinden en behoeftes van je baby. De cursus zorgt al vanaf dag 1 voor meer begrip, bewustzijn en verbinding met je baby.
Reacties
Een reactie posten