Een bevalling is voor elke vrouw een unieke ervaring. Sommige vrouwen dromen van een spontane bevalling, terwijl anderen juist op zoek zijn naar een meer geplande aanpak. In mijn situatie koos ik voor een inleiding. En hoewel ik me vooraf zorgen maakte, heb ik achteraf geen moment spijt gehad van deze beslissing.
Waarom een inleiding?
Mijn belangrijkste reden voor het kiezen van een inleiding was de gipsbroek (spreidbroek) van mijn dochter. Met 37 weken kreeg mijn dochter een operatie aan haar heupen (heupdysplasie). Na 2 weken op controle bleek dat de bandage niet hielp en ze weer in het gips moest. Ik was toen bijna 39 weken zwanger en had hierdoor veel stress (hoe moet dat met mijn bevalling). In overleg en mede door de hoge bloeddruk, zodat ik genoeg hersteld zou zijn van de bevalling is er besloten voor een inleiding. Ik begrijp dat niet iedereen dezelfde keuzes maakt en dat is ook helemaal niet erg. Het belangrijkste is dat je zelf een weloverwogen beslissing neemt, samen met je partner en je zorgverlener.Wat is een leiding?
Je kunt op verschillende manieren en om verschillende redenen worden ingeleid. De meest voorkomende inleiding is dat je eerst gestript wordt, om vervolgens via het infuus weeën opwekkers te krijgen. Deze opwekkers zorgen ervoor dat je weeën opgang komen. Een andere manier voor inleiden is, dat er een ballonnetje geplaatst wordt. Daarna krijg je ook een infuus met weeën opwekkers.
Als je lichaam zelf de weeën overneemt, dan worden de weeën opwekkers afgebouwd.
Voordat ik verder vertel over de inleiding. Wil ik jullie wel het volgende meegeven.
Weet dat een inleiding vaak noodzakelijk is, als er iets niet in orde is met moeder en/of kind. Een inleiding kan voor een ongeboren baby als schokkend ervaren worden. Wist je dat een baby het liefst zelf bepaald wanneer hij/zij geboren wordt.
De voorbereiding
Je kunt je goed voorbereiden op de inleiding. Helaas kon ik me weinig voorbereiden hierop. Na de controle bij de verloskundige, werd ik meteen doorverwezen naar het ziekenhuis. Daar een tijd aan de CGT gelegen te hebben en mijn situatie is er besloten om mij te strippen. Daarna ben ik naar huis gegaan, om de vervolgens de volgende dag te weer te melden in het ziekenhuis. Tussen de laatste afspraak verloskundige en de geboorte van onze zoon zat ongeveer 24 uur.Met de kennis van nu, had ik me graag beter willen voorbereiden. Het is fijn om je te verdiepen in het proces en te weten wat ik kon verwachten. Het is goed om je te laten informeren over. Met de kennis die ik nu heb, weet ik wat ik toen had kunnen verwachten. Met een persoonlijk zwangerschapsadvies, geef ik jou alle informatie die je nodig hebt voor je ongeboren baby en kind. Kun jij met een goed gevoel de bevalling aan.
De bevalling
De bevalling zelf is snel verlopen. Ik was om 7.30 uur in het ziekenhuis en werd aan de weeën opwekkers aangesloten. Ik was verbaasd over hoe snel dit ging. Van helemaal geen weeën, naar beetje weeën, naar heftige weeën, naar weeën storm, naar regelmatige weeën. Gelukkig werd ik goed begeleid door de verloskundige en verpleging. Uiteindelijk mocht ik rond 12.00 uur gaan persen, dit ging niet helemaal goed. Helaas lag mijn zoon niet goed in het bekken gedraaid met zijn hoofd, waardoor de gynaecoloog een ingreep heeft gedaan. Door deze ingreep kwam onze zoon snel en gezond ter wereld.
Wat ik ervan heb geleerd?
Achteraf gezien ben ik heel blij met de keuze voor een inleiding. Want mijn dochter werd na mijn kraamtijd in het gips gezet. Ik was voldoende hersteld, om ook mijn dochter indien nodig te kunnen tillen. Eerlijk gezegd was het een korte, snelle bevalling. Als ik eerder had geweten dat ik een inleiding kreeg, dan had ik me daar mentaal en fysiek meer op voor willen bereiden. Met name ook de ongeboren baby hierin betrekken. Hem vertellen wat er gaat gebeuren en waarom. Heel eerlijk zou ik niet meer voor een inleiding kiezen, tenzij het medisch noodzakelijk is. Een vrouwenlichaam kan een bevalling/geboorte heel goed leiden.
Tips voor zwangere.
Als je overweegt om je bevalling in te leiden, heb ik de volgende tips voor je:
- stel veel vragen aan verloskundige of gynaecoloog over wat je wilt weten.
- plan een persoonlijk zwangerschapsadvies in.
- verzamel informatie
- praat met andere moeders
- vertrouw op je gevoel
Ik hoop dat mijn verhaal je heeft kunnen helpen bij je keuze. Als je meer informatie hierover wilt, neem dan contact met me op of plan een afspraak voor zwangerschapsadvies in. Onthoud dat elke bevalling uniek is en dat het belangrijkste is dat jij je ongeboren baby veilig zijn.
Wil je meer weten over mijn ervaring? Stel je vragen gerust in de comments!
Liefs Anke
Reacties
Een reactie posten