Doorgaan naar hoofdcontent

De magische wachtkamer: Waarom je baby bepaald wanneer het komt!


De uitgerekende datum, die ene magische dag in je zwangerschapskalender, kan soms meer voelen als een deadline dan als een schatting. Je bent her helemaal klaar voor, je (eventuele) partner is er klaar voor, de hele familie lijkt er klaar voor.... maar je baby? Die heeft zijn eigen plannen. 


In deze blog neem ik je mee in de geruststellende gedachte dat die extra dagen wachten helemaal niet erg zijn, maar juist een teken dat je kleintje precies weet wat het doet. 

De uitgerekende datum 
Laat ik eerlijk zijn, die uitgerekende datum is gebaseerd op een gemiddelde. Slecht een klein percentage van de baby's wordt daadwerkelijk op de uitgerekende datum geboren. Het is  meer een handige richtlijn voor verzorgers om de ontwikkeling van je baby te volgden. De natuur heeft haar eigen tempo en dat maakt elke zwangerschap uniek. 

Mijn dochter is 9 dagen na de uitgerekende datum geboren. ik weet het nog goed, toen de uitgerekende datum steeds dichterbij kwam. Ik voelde me steeds meer opgelaten, ik was er helemaal klaar voor. Wanneer zou ze geboren worden. Mijn dochter dacht daar eigenlijk anders over. Die vond het wel prima en veilig in mijn buik. Laat mij daar maar lekker zitten, zal ze gedacht hebben. Ik kom wanneer ik wil.

Kijk eens naar de voordelen van je baby die zijn eigen tijd neemt. 
Want wist je dat extra dagen in de baarmoeder kunnen betekenen dat je baby nog even de laatste voedingsstoffen binnenkrijgt, zich sterker maakt en zich voorbereidt om geboren te worden.

7 dagen na mijn uitgerekende datum, is er in overleg met de verloskundige besloten om te strippen. Want de baby moet toch wel geboren worden. Na het strippen duurde het nog bijna een dag voordat de weeën begonnen. Uiteindelijk heeft de bevalling/geboorte ruim 20 uur geduurd.

Vertrouw op het proces en je eigen lichaam
Met de kennis die ik nu heb, en toen niet had, zou ik toch meer vertrouwen op mijn lichaam en het proces van zwangerschap en geboorte. Ik ben van mening dat iedere baby op zijn of haar tijd geboren wordt. Of dat nu met 38 weken, 40 weken of 41 weken. Laat je baby zijn eigen tijd bepalen. (m.u.v. medische indicaties)

Toch is het normaal dat je wat ongeduldig begint te worden als de uitgerekende datum gepasseerd is. Want wachten op je baby, duurt lang. Tenminste ik ben een slechte wachter en kan snel ongeduldige worden als ik lang moet wachten. Probeer te vertrouwen op het natuurlijke proces en op je eigen lichaam. Je lichaam weet wat het doet en je baby ook! 


Geniet van de extra tijd die je hebt!


Hoewel je de timing van je baby niet kunt forceren, zijn er wel dingen die kunt doen om jezelf comfortabeler te voelen.

Tips om GEDULDIG te blijven!

  • ontspanningsoefeningen of meditatie: dit kan helpen je stressniveau te verlagen en je te verbinden met je lichaam.
  • visualiseren: maak een beeld van je bevalling of hoe je baby eruit gaat zien
  • lichte beweging: ook als je waggelt kun je een (kleine wandeling) maken, doe yoga oefeningen of ga zwemmen. 
  • positieve affirmatie: herhaal positieve zinnen zoals "mijn baby komt wanneer het er klaar voor is' of  'ik vertrouw op mijn lichaam'.
  • Praat tegen de baby: vertel je ongeboren baby dat je niet kunt wachten om hem of haar in het echt te ontmoeten. Dat je uitkijkt om hem/haar vast te houden, te knuffelen enz. 
  • zorg voor afleiding: ga leuke dingen doen met vrienden, lees een boek of kijk een film.

Eigen geboorteverhaal 
Als je overtijd bent, kan je eigen geboorteverhaal ook mee gaan spelen. Misschien vind je het spannend om te gaan bevallen of heb je de overtuiging dat het je nooit gaat lukken. Overtuigingen of gedachtes die we hebben, komen ergens vandaan. Soms uit je eigen geboorteverhaal, daar help ik je graag bij

Voorbereiden op de naderende bevalling/geboorte zorgt ook al voor meer rust. Misschien heb je al een geboorteplan geschreven of weet je dat je in het ziekenhuis moet bevallen. Dit gaat vooral over wat JIJ wil. Maar weet jij ook wat jouw baby nodig heeft? Welke behoeften heeft jouw baby na zijn geboorte?

Conclusie: Omarm de Laatste Loodjes

Die laatste dagen of misschien wel een week na je uitgerekende datum zijn speciaal. Zie het niet als een periode van frustratie, maar een unieke kans om nog even in die intieme bubbel van zwangerschap te zijn. Je baby is bezig met de laatste voorbereidingen en zal zich melden wanneer hij of zij er helemaal klaar voor is. Vertrouw op de natuur, vertrouw op je lichaam en geniet van de magie van het wachten.

Liefs Anke


Reacties

Populaire posts van deze blog

Wat zijn geboortepatronen?

Geboortepatronen, gedrag en behoeftes Geboortepatronen zijn gedragspatronen die ontstaan tijdens de start van iemands leven. Deze patronen worden gevormd door de ervaringen die een baby opdoet in de baarmoeder, tijdens de geboorte en in de periode daarna. Ze kunnen zowel positief als negatief zijn, en zijn allemaal gericht op overleven. Geboortepatronen... Geboortepatronen zijn onbewuste gedragspatronen die in de vroege levensfase, met name tijdens de  zwangerschap  en  bevalling,  gevormd worden. Elke baby heeft zowel voor, tijdens en na zijn geboorte bepaalde behoeftes. Deze behoeftes worden door het lichaam opgeslagen. Door omstandigheden lukt het niet altijd om aan deze behoeftes te voldoen, blijft dit opgeslagen in het lichaamsgeheugen. Of je nu een baby, kind of volwassene bent, deze geboortepatronen en gedragspatronen blijf je tot op de dag van vandaag terug zien in gedrag, behoeftes en gevoelens.  Waaraan kan ik zien wat mijn geboortepatronen zijn? Ge...

Help, ik heb een huilbaby!

Waarom huilen sommige baby's urenlang terwijl andere als een roosje slapen? Wat zit er achter dat onophoudelijke gehuil? En hoe kun je als ouder omgaan met deze intense periode? In deze blogpost duik ik dieper in de wereld van de huilbaby. Een baby kan om verschillende redenen huilen. Ze hebben honger, zijn moe, willen aandacht, hebben een vieze luier, darmkrampjes of overprikkeling. Heb jij een huilbaby en weet jij niet goed wat je moet doen? In deze blog leg ik uit waarom een baby huilt, wat een huilbaby is en hoe je de baby kunt helpen . Waarom huilt een baby? Een baby huilt om je iets te vertellen. Een baby maakt wel geluidjes, maar kan nog niet praten. Door te huilen vertelt de baby dat er iets niet fijn is. Het is hun manier om met ons te communiceren. Er kunnen natuurlijk verschillende redenen zijn waardoor een baby huilt. Vaak denk je als ouder dat de baby honger heeft, moe is, vieze luier heeft of aandacht wil. Je pakt je baby dan bij je en kijkt wat hij/zij nodig heeft.  ...

Geboorteverhaal, wat is dat nu eigenlijk?

Wat is het geboorteverhaal Het geboorteverhaal, geboortebeleving of geboorte-ervaring gaat over de periode van zwangerschap, geboorte en de eerste uren/dagen erna. Ieder verhaal start bij het begin en dat is bij de kinderwens. Welke invloed heeft jouw zwangerschap en geboorte op de rest van je leven?  Geboorteverhaal vs bevallingsverhaal.  Nou denk je natuurlijk dat is hetzelfde, maar dat is niet zo. Een bevallingsverhaal gaat over hoe de moeder de zwangerschap en de bevalling heeft ervaren. Een geboorteverhaal gaat over hoe jij als baby de zwangerschap en geboorte hebt ervaren.  Geboorteverhaal herinneren. Ik krijg vaak te horen; Ik kan mijn geboorte toch niet herinneren? Het is lastig om je geboorte te herinneren. Meestal weet je een beetje over je geboorte, omdat jouw moeder daar wel eens over heeft verteld. Het is het verhaal van jouw moeder of vader over de geboorte. Wist jij dat alle ervaringen die je hebt opgedaan in jouw lichaam zitten opgeslagen, genaamd het lich...